Malumat bilgi değil, enformasyondur. Bilgi, malumatın girdi olarak kullanılmasıyla elde edilen üründür. Malumat (enformasyon) ile bilgi arasındaki ilişki bilgisayarın hafıza kartı ile işlemci arasındaki ilişkiye benzer. Malumat olmadan bilgi üretilemez. …
Her şeyin hızlıca tüketildiği, insan emeğinin rakamlara indirgenip nicelikle ölçüldüğü bir çağda yaşıyoruz. Bilgiye ulaşmak kolaylaştı ama bilgeliğe ulaşmak hâlâ zor. Bu zor yolculukta eğitimin rolü daha önce hiç olmadığı …
Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı tüm tıbbi laboratuvar topluluğunu sevindiren önemli bir adım attı. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 19.03.2024 tarihinde yayımlanan bir genelge ile bu yıldan başlayarak 22-28 Nisan haftası …
Türkiye’de Millî Eğitim Akademisi’nin (MEA) kurulmasıyla Eğitim Fakültelerinin (EF) işlevsizleştirildiğine dair bir tartışma sürüyor. Pedagojik Formasyon (PF) eğitiminin tüm üniversite öğrencilerine açılmasının ardından (4 Aralık 2022), MEA da öğretmenlerin seçimi, …
Gidilecek bir adrese en ucuz uçuşu yalnızca bulmakla kalmayıp, aynı zamanda bileti rezerve eden, otelinizi ayarlayan ve seyahat programınızı hazırlayan bir yapay zekâyı hayal edin – üstelik sizin hiçbir şey …
Kış, çoğu zaman en parlak baharın gölgesinde bekler.
Bugün modern bir dünyada kendi gerçek ve sanal nesnelerimizle birlikte yaşıyoruz. Modern kavramı genel anlamda, Ortaçağ ve Rönesans sonrasını işaret ederken, yüzyıllardır süren bu aydınlanma çağının ötesi için postmodern gibi …
Anayasa yani temel olan, “Ana” olan, en kapsamlı olması icap eden, evrensel doğruları içermesi istenen, etik duyarlılığı olması istenen, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yönetici ve vatandaşlarının tüm haklarının korunmasına hâiz olması …
Malumat bilgi değil, enformasyondur. Bilgi, malumatın girdi olarak kullanılmasıyla elde edilen üründür. Malumat (enformasyon) ile bilgi arasındaki ilişki bilgisayarın hafıza kartı ile işlemci arasındaki ilişkiye benzer. Malumat olmadan bilgi üretilemez. …
İbnü’l-Arabi’nin üstinsan görüşü insan-ı kâmil’dir. Ona göre varlığın mertebeleri vardır. İlk mertebe olan “Ahaddiyet” mertebesi, Mutlak olan Hak tealanın künhüdür. Ve bu mertebe en üst mertebedir. İkinci mertebe ise “vahdaniyet” …
Geçtiğimiz hafta Fransa’nın Nice şehrinde uluslararası, disiplinlerarası bir kongreye katıldım. Kongrede dikkatimi çeken sunumlardan biri, ABD’li gazeteci ve Boise State Üniversitesi öğretim üyesi Carissa Wolf’un, gazetecilik uygulamalarında ve eğitiminde sosyolojik …
Londra, New York ve Şanghay’da bulunan bir mimarlık firması olan Martha Schwartz Partners’ın kurucusu ve Harvard Üniversitesi Tasarım Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Profesörü olan peyzaj mimarı, sanatçı, eğitmen ve yazar Martha …
6. SINAVSIZ ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ 6.1. Yığılmaları Eritene Kadar Şu anda üniversite kapılarında büyük bir yığılma vardır. Bu şartlarda giriş sınavını kaldırmak çok spekülasyonlara yol açacaktır. Ancak üniversitelerin getirecekleri çoklu öğretim …
“İnsan…”O, Allah’ın esmalarını (mutlak değil ölçekli) tek tek değil, birlikte taşıyacak şekilde biçimlendirilmiş bir cevherdi.Meleklerin tek tek yansıttığı Esmâlar, onun benliğinde buluştu;her biri bir yankı, her biri bir ışık olarak …
Son ders zili çalmak üzereyken öğretmenimiz: “Bu ay takım çalışmamızın konusu: “Öğrenci başarısında ailenin rolü. Bu ödevi, başarılı evlatlar yetiştiren aile büyükleri ile röportaj yaparak hazırlayacaksınız” dedi. Yıllardır aynı sitede oturduğum takım arkadaşım Zeynep ile …
Bu ayki yazımda inmeli hastalarda özel bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkan güncel tedavi yöntemlerinden biri olan Nörogelişimsel tedavi, diğer ismiyle Bobath tedavisinden bahsetmek istiyorum. Bobath tedavisi Türkiye’de ve dünyada …
Açık havaya çıkın, yürüyüş yapın, düşünün ve şu soruyu sorun: Nitelikli beden eğitimi öğretmeni neden daha sağlıklı bireyler, daha iyi öğrenenler, daha güçlü ve bütünleşmiş bir toplum yaratarak esenliğin temel …
80’li yıllarda çocukluğunu yaşayanlar iyi bilirler. Çocukluk yıllarımın alçakgönüllü kahramanı He-Man… 80’lerin Kainatın Hakimleri serisinin o efsanevi çizgi film karakteri, zorluklarla karşılaştığında hep “Gölgelerin gücü adına!” derdi. Ardından da o …
Bazen bir video düşüyor ekranımıza, bazen bir şarkının içinden bir cümle saplanıyor kalbimize… Farkında bile olmadan, içimizde susturduğumuz bir yanımız uyanıyor. Rastlantı gibi görünen anlar, aslında kendi içimizde duyulmayan bir yankının …
3 Haziran 2021 tarihinde, bu sitede köşemde, bu konu hakkında bir yazı yazmıştım, ciddi bir okurumunda süzgecinden geçmiş. O yazımda, “Anayasa Değişikliği” hakkında ümitsizliğimi yazmış ve örnekleriyle durum analizi yapmışım. …