Açık havaya çıkın, yürüyüş yapın, düşünün ve şu soruyu sorun: Nitelikli beden eğitimi öğretmeni neden daha sağlıklı bireyler, daha iyi öğrenenler, daha güçlü ve bütünleşmiş bir toplum yaratarak esenliğin temel taşlarından birisi olur? Sorunun yanıtı nettir: Çünkü sadece beden eğitimi öğretmeni terlemeyi ayakta alkışa dönüştürebilir. Bunun olanaklı kılınabilmesi için öğretmenin insan hareketinin tarihi, dersin felsefesi ve güncel bilgileri ile araştırma sonuçlarını bütünleştirip kuram ve uygulama bağını kurabilmesi gerekir. Belirtilen bağları kurma çabası içinde olan beden eğitimi öğretmenin Beden Eğitimi ve Spor dersiyle ilgili yeterli bilgi, beceri, planlama ve uygulama, sınıf yönetimi, değerlendirilme ve mesleki sorumlulukla ilgili yeterliklere sahip olması gerekir. Dahası öğretmen, beden eğitimi ve sağlık ilişkisi, etkili iletişim becerileri, liderlik, düzenli fiziksel aktivite yapma alışkanlığı, öğretim tutkusu, yaratıcılık, dürüst mesleki irade, etik, kapsayıcılık, uyarlama ve empati, teknolojiyi etkili kullanma, rol model fiziksel uygunluk ve hareketi doğru ve güvenli bir şekilde gösterebilme, motive edici öğrenme yaşantıları yaratma, bütüncül gelişimi ve fiziksel okuryazarlığı destekleme gibi beceri ve özelliklere ait bilgi ve becerilere de sahip olması gerekir. Belirtilen özellik ve becerilere sahip öğretmen etkili ve nitelikli şekilde ders işleyeceğinden dolayı bireyin ve toplumun esenliğine üst düzeyde katkıda bulunur.
Bireye ve topluma bunca katkısı olan bir meslek insanının işlediği dersin kaliteli ve verimli olması için öğretmen yetiştiren kurumlardaki programa gelecek adayların da belirtilen beceri ve özelliklere sahip olmaları gerekir. Bu nedenle, öğretmenlik programına yerleşecek adayların seçimi konusunda derin düşünmek gerekir. Aday seçiminde dikkat edilmesi gereken beceri ve özelliklerin başında akademik yeterlikler, fiziksel ve motor yeterlikler, iletişim ve kişilerarası beceriler, motivasyon ve tutku, ilgi ve olumlu tutum, öğretmenlik yetenek ve ön becerileri ile kapsayıcı eğitime bağlılık gelir. Daha iyi adayı seçmek için sadece sınav yapmak yetmez. Bireyin yazılı ve sözlü şekilde kendini ifade etmesi ve sağlık raporu ile adayın karakterine, liderliğine ve bir eğitimci adayı olarak potansiyeline kefil olabilecek öğretmenlerden, antrenörlerden veya toplum liderlerinden referanslar da almak gerekir. Ülkemiz gerçeklerindeki en önemli koşul ise, beden eğitimi öğretmeni olmak isteyen adayların başvuru puanlarının diğer branş öğretmenliği programlarına başvuru yapanlar için gerekli olan taban puanı/yüzdelik diliminin aynı olmasının sağlanmasıdır. Hekimlik, mühendislik, hukuk vb. meslek gruplarına başvurudaki taban puan/yüzdelik dilim tektir. Öğretmenlik alanında ise beden eğitimi öğretmen adayları için ayrı bir ölçüt belirlenmiştir. Bu ölçüt genel öğretmenlik adayları için belirlenen ölçüte denk hale getirilmelidir. Eğer bu istenmiyor ise isteyen üniversitelerin programlarına akademik düzeyi yüksek adayları çekebilmeleri için onlara taban puan belirleme hakkı verilmesi gerekir. Özet olarak, beden eğitimi öğretmeni adaylarının seçimi fiziksel performansın ötesine geçmeli, bilişsel, duygusal ve sosyal yeterlikler ile sürdürülebilir fiziksel aktivite yapma alışkanlığı ve fiziksel uygunluk rol model özellikleri de eklenmelidir.
Üniversitedeki programın, öğretim ikliminin ve öğretim elemanlarının özelliklerinin de bütüncüllük taşıması gerekmektedir. Program ve programın yürütülmesi için gerekli olanaklar ne kadar güçlüyse öğretmen adayları o denli güçlü özelliklere sahip olarak yetişeceklerdir. Öğretim elemanları ne denli güçlü ve bütüncül bilgi ve becerilere sahipse programın yürütülmesi o denli güçlü olacaktır. İşte burada diğer bir kavram devreye girmektedir: Bağlantısal bütünsellik! Örneğin, egzersiz fizyolojisi, beslenme, kinezyoloji beceri öğrenimi vb kuramsal ağırlıklı, atletizm, tenis, cimnastik ya da basketbol gibi uygulama ağırlıklı dersleri işleyen öğretim elemanlarının okullardaki Beden Eğitimi ve Spor dersi Öğretim Programlarının kazanımlarıyla ilişkili şekilde kuram ve uygulama bağını kurarak ders işlemeleri gerekir. Çünkü öğrenciler, üniversitedeki davranışlarını büyük oranda okuldaki sınıflara taşımaktadırlar. Öyleyse, programda ders işleyen hocaların da bütüncül yaşantılardan geçerek yetişmesi ve bütüncül deneyimlere sahip olmaları gerekir.
Sonuçta, öğrenciler, program, öğretim iklimi ve öğretim elemanlarının özelliklerinin birbiriyle örtüşmesi gerekir. Çünkü zincir halkalarının gücü ve bağlantısallığıyla güçlüdür. İşte o zaman Beden Eğitimi Öğretmeni “Terlemeyi Ayakta Alkışa Dönüştürebilir”. Ayakta alkışa dönen ter ise bireyin ve toplumun esenliği için altyapı oluşturur. Toplumun her kesimine yayılmış egzersiz, spor ve Olimpiyat performansına sahip sporcuların yetişmesi de bu anlayışla şiir tadına kendini ifade eder.
15 yorum
Hocam yazı için teşekkürler. Bende beden eğitimi bölümünden mezunum ancak beden eğitimi bölümü öğrencilerinin uygulamalı ders yeterlilikleri malesef çok düşük bu durumuda bölümlerde derslerin yeterince aktif işlenmesine bağlıyorum. Antrenörlük 2. Ve 3. Kademelerde muafiyetlerle ilgili federasyon sınav yapıyor ama öğrencilerin çoğu uygulamayı transkiripte AA ile geçmesine rağmen dersin temel dinamiklerini bilmeden mezun oluyor. En son dağcılık 2. Kademeye gidecek bir öğrenci geldi ve 8li düğümünü bilmediğini söyledi hiç kemer giymemiş ve hiç kaya ya da spor tırmanmamış öğrenci AA ile mezun dersten. Bu konunun da üzerine gidilmeli (yazım ve noktalama hataları için özür dilerim umarım derdimi anlatabilmişimdir) 🙏
Çünkü bunu öğretecek hoca başka okulda
Sevgili Erhan. Sana yüzde yüz katılıyorum. Yazının konusu öğretmen ancak bağlantı kurmaya çalıştım. Bu konudaki en önemli sorunlardan birisi öğretmen eğitimcilerinin çoğunun dünyaya ve yeni gelişmelere uzak olmaları, öğretim model ve yöntemlerini bilmemeleri ve kuram-uygulama bağını kurmamalarıdır. Politika yapıcıların çözmesi gereken sorunların başında bu gelmektedir. Bunun için niyet ve irade gerekli. Üniversite sisteminde hoca piramidi oluşturmadan bu sorunu çözmek ise olanaksızdır. Umarım yanılırım ve mutlu olurum.
Sevgili Irmak. Aynı fikirdeyim ancak başka okulda da yetersizlik var artık.
İnsan, hareket etmek için yaratılmıştır. Hareket hayatımızın her alanı ile ilişkili. Öğrenci okulda en fazla Beden Eğitimi Öğretmeni sayesinde hareketi gerçekleştirebilir. Bunun, Beden Eğitimi ve spor öğretmenlerinin önemini açığa çıkardığını düşünüyorum. Bu da ” Programda ders işleyen hocaların da bütüncül yaşantılardan geçerek yetişmesi ve bütüncül deneyimlere sahip olmaları gerekir.” düşüncenizin yadsınamaz olduğunu göstermekte hocam. Çok önemli bir konuya değinmişsiniz, teşekkürler.
Teşekkürler.
Şampiyonlar sağlıklı toplumlardan çıkar. Toplumlar spor okuryazarlığı ile sağlıklı olur. Şampiyon yetiştirme gayreti ve yatırımının önce halkın spor okkuryazarlığina öncelik verilirse sonucu sampiyonluktur. Bu nedenle sporu okutan yazdıran eğitimcilerinizi iyi yetiştirmek önemlidir.
Sayın Hocam,
Yazınızı büyük bir ilgiyle okudum. Özellikle “terlemeyi ayakta alkışa dönüştürme” metaforu, mesleğimizin görünenden çok daha derin anlamlar taşıdığını ifade ediyor. Beden eğitimi öğretmeninin yalnızca fiziksel bir gelişim değil, aynı zamanda sosyal, duygusal ve kültürel bir dönüşümün de taşıyıcısı olduğunu hatırlattığınız için teşekkür ederim.
Bu yüksek idealin gerçek hayatta karşılık bulması için seçilen adayların nitelikleri kadar, onları yetiştiren öğretim elemanlarının etik ve ahlâki değerleri, mesleki bağlılıkları, tutkuları ve rol model olma gibi özelliklerinin de aynı derecede önemli olduğunu düşünüyorum. “Bağlantısal bütünsellik” vurgunuz bu açıdan çok kıymetli. Zira beden eğitimi derslerini “saat doldurma” olarak gören zihniyetlerin üniversitelerde dönüştürüleceğine inanıyorum.
Son olarak, öğretmen adaylarının sadece ölçülebilir başarılarla değil; spor kültürüne, etik değerlere ve kapsayıcı yaklaşımlara olan bağlılıklarıyla da değerlendirilmesi gerektiğine dair öneriniz, geleceğin eğitim sistemine yön verecek önemli bir çağrıdır.
Sporun sadece fiziksel değil; bir değer, bir kültür ve bir yaşam biçimi olduğunu unutturmayan bu vizyoner yazınız için tekrar teşekkür etmek isterim. Umarım biz de bu idealin bir parçası olmayı sürdürebiliriz.
Saygılarımla,
Nihal Sevinç KIRAL
Görüşlerinize yüzde yüz katılıyorum ki zaten bir kısmına yazıda değindim. İnsan gelişiminin tüm boyutlarına değinen tek bir ders vardır programda o da Beden Eğitimi ve Spor dersidir. Hepimizin yeni bir hayat anlayışına ihtiyacımız var. İncir çekirdeğini doldurmayacak meseleler yüzünden günler ve yıllar heba oluyor. Öğretmeninden politika yapıcısına kadar herkesin daha derin düşünmesi gerekir. Teşekkürler detay görüş için.
Hocam çok doğru.
:)) Hocam çok tatlısın yaaa sana bayılıyorum.. Bu arkadaşı bulursanız mezun olunca bana yollayın
Arayıştayım 😉
Değerli Hocam,
Yazınızı büyük bir ilgi ve dikkatle okudum. Beden eğitimi öğretmenliğinin bireyin tüm gelişim alanlarını kapsayan bir meslek olduğunu” kapsamlı olarak ifade etmeniz ve özellikle “bağlantısal bütünsellik” kavramını merkeze almanız, zihnimde yeni pencerelerin açılmasına olanak sağladı. Değerli bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.
Rica ederim. Birlikte daha yaratıcı ve daha güçlüyüz. Yalnız yürümemek gerekir 😉
Nazik cevabınız için teşekkür ederim hocam. Dayanışma ve ortak aklın gücü gerçekten yadsınamaz. Birlikte yürümek gerçekten her şeyi daha anlamlı kılan bir eylem.🙂 Saygılarımla..