İlimde derinleştikçe sürekli bir şey dikkatimi çekmeye başladı. “Nedir o?” diye soracak olursanız “yanlış temel üzerine doğrular bina etme çabası” şeklinde cevap verebilirim. Alim payesiyle konuşanlardan bazıları -belki de pek …
Her şeyin hızlıca tüketildiği, insan emeğinin rakamlara indirgenip nicelikle ölçüldüğü bir çağda yaşıyoruz. Bilgiye ulaşmak kolaylaştı ama bilgeliğe ulaşmak hâlâ zor. Bu zor yolculukta eğitimin rolü daha önce hiç olmadığı …
Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı tüm tıbbi laboratuvar topluluğunu sevindiren önemli bir adım attı. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 19.03.2024 tarihinde yayımlanan bir genelge ile bu yıldan başlayarak 22-28 Nisan haftası …
Sır; bizatihi dile gelişiyle söze erişiyle “sırr”a karışmış bir kelime. Bütün sırlar ki, sırrın içinde. Sır; mahrem, sır deruni, sır layüsel bir kavram… Sır; gayb âleminin muhtevasında mı gizlidir. Mahfiyet …
2025’in “Aile Yılı” ilan edilmesiyle birlikte, evlilik kurumuna dair farkındalıkları artırmak ve ilişki dinamiklerini yeniden değerlendirmek anlamlı bir toplumsal hedef hâline gelmiştir. Özellikle evliliğin ilk yılları, çiftlerin bireysel geçmişlerinden gelen …
Veriden Bilgeliğe: Yapay Zekânın ve İnsanlığın Yolculuğu
Bugün modern bir dünyada kendi gerçek ve sanal nesnelerimizle birlikte yaşıyoruz. Modern kavramı genel anlamda, Ortaçağ ve Rönesans sonrasını işaret ederken, yüzyıllardır süren bu aydınlanma çağının ötesi için postmodern gibi …
Anlamak; algılamak, anlamlandırmak, bilgi ve deneyimi işleyerek bir sonuca ulaşmayı kapsayan karmaşık bilişsel ve duygusal süreçleri içermektedir. Aynı olayı, durumu ya da ifadeyi her birey birbirinden farklı anlamlandırıp; anlayabilmektedir. Arno …
Malumat bilgi değil, enformasyondur. Bilgi, malumatın girdi olarak kullanılmasıyla elde edilen üründür. Malumat (enformasyon) ile bilgi arasındaki ilişki bilgisayarın hafıza kartı ile işlemci arasındaki ilişkiye benzer. Malumat olmadan bilgi üretilemez. …
Allah’ın hükümlerinin bilme imkanı sağlayan ve bu konudaki perdeyi aralayan akıldır. Mu’tezile’nin bu düşüncesine karşılık cumhur Allah’ın hükümlerini bildiren, açığa çıkaran yolun ancak vahiyle olacağını öne sürmüştür. Akıl kendi başına …
Stratejik iletişim planlaması bir tercih değil, bir zorunluluktur. Bu yazıda uyuşturucuyla mücadele kampanyalarından yola çıkarak bir stratejik iletişim planlamasının 10 aşamasını, sık yapılan hataları ve olmazsa olmazları ele alıyorum. STRATEJİK …
Londra, New York ve Şanghay’da bulunan bir mimarlık firması olan Martha Schwartz Partners’ın kurucusu ve Harvard Üniversitesi Tasarım Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Profesörü olan peyzaj mimarı, sanatçı, eğitmen ve yazar Martha …
7.1. Akla Hitap Eden Materyalist Eğitim Kollektif çalışmaların ve öğrenci sırasında oturanların da öğretime ortak olma sorumluluğu taşıyan bir öğrenim yapılmalıdır. Bunun için de slogan haline dönüştürdüğüm test ve tost …
İnsanın varoluşu boyunca karşı karşıya kaldığı en büyük sınav, kendini neye teslim ettiğidir. Çünkü teslimiyetin yönü, yalnızca bir davranışı değil, aynı zamanda ontolojik kaderi belirler. Kur’ân, “Sakınanlar yalnızca Rablerine güvenir” …
Son ders zili çalmak üzereyken öğretmenimiz: “Bu ay takım çalışmamızın konusu: “Öğrenci başarısında ailenin rolü. Bu ödevi, başarılı evlatlar yetiştiren aile büyükleri ile röportaj yaparak hazırlayacaksınız” dedi. Yıllardır aynı sitede oturduğum takım arkadaşım Zeynep ile …
Bu ayki yazımda inmeli hastalarda özel bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkan güncel tedavi yöntemlerinden biri olan Nörogelişimsel tedavi, diğer ismiyle Bobath tedavisinden bahsetmek istiyorum. Bobath tedavisi Türkiye’de ve dünyada …
Açık havaya çıkın, yürüyüş yapın, düşünün ve şu soruyu sorun: Nitelikli beden eğitimi öğretmeni neden daha sağlıklı bireyler, daha iyi öğrenenler, daha güçlü ve bütünleşmiş bir toplum yaratarak esenliğin temel …
İsrail-İran Savaşı Sonuçları ve Geleceğe Dönük Yansımaları İsrail ile İran arasındaki tarihsel gerilim, 2025’e gelindiğinde, maalesef açık bir çatışmaya dönüşmüştür. Özellikle 2024 sonlarında başlayan karşılıklı hava saldırıları, Hizbullah, Husi’ler, IRGC …
Bazen bir video düşüyor ekranımıza, bazen bir şarkının içinden bir cümle saplanıyor kalbimize… Farkında bile olmadan, içimizde susturduğumuz bir yanımız uyanıyor. Rastlantı gibi görünen anlar, aslında kendi içimizde duyulmayan bir yankının …
Üniversite yıllarımdı, 12 Eylül Askeri Darbesi olmuştu. Üniversitelerde nerede ise hiçbir sosyal etkinlik yapılamıyordu. Öğrenci evinde kalıyordum ve evimizin kapısı öğrenci arkadaşlarımıza açıktı. Evimize birçok arkadaş geliyordu. Fikir kimden çıktı …