Bir tıbbi patoloji uzmanı olarak öncelikle “Patoloji nedir?” sorusuyla yazıma başlamak istiyorum. Bu soruya yanıt verirken tüm tıp fakültesi mezunlarının ya da sağlık bilimleri ile ilgili bir bölüm okuyanların çok iyi bildiği “Robbins Temel Patoloji” kitabını referans alacağım.
Patoloji bilim dalının en kısa tanımı için“Hastalıkların 5N1K’sıdır” desem konuyu özetlemiş olurum. Hastalığın yol açtığı hücrelerdeki, dokulardaki, organdaki, vücut sıvılarındaki ve tüm vücuttaki morfolojik değişiklikleri ortaya koyar ve oluş nedenlerini, gelişmesindeki mekanizmaları ve klinik önemini araştırır. Özellikle hastalığın tedavisinde patolojik değerlendirme bu sürecin olmazsa olmazlarındandır. Kötü huylu tümörlerde bu çok daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Patoloji bilim dalının etyoloji (hastalığın nedenleri), patogenez (oluş mekanizmaları) ve tedavi için gerekli parametreleri değerlendirebilmek için, son dönemde özellikle moleküler patolojinin ve diğer birçok metodun gerekliliği bariz hissedilmektedir.
Özellikle 5N1K sorularını cevaplarken dedektif edasıyla çalışmak ve birçok ek çalışmayı itinayla yapmak gerekmektedir. Bu da takdir edersiniz ki ciddi zaman almaktadır. Peki bu cümleyi neden kurdum? Çünkü bazen patoloji raporunun aynı gün çıkabileceğini düşünenler olabilir.
Bazen yakalayabildiğiniz bir ipin ucundan tutup çekmek gibi, ne çıkacağını bilmeden sonuca doğru ilerlenmektedir. Hastaya ait tüm bilgi ve belgeler patologlar için o kadar kıymetli ki! Sadece mikroskobun objektifine bakıp çoklu bilinmeyen bir problemi çözmeye çalışmak nasıl bir şey hayal etmek lazım. Patolog cevabı bulduğunda hastanın tedavisi başlayacak. Bu da sürecin verimli geçirilmesi gerektiğini ve çabucak sonuca gidilmesi gerektiğini gösteriyor ama bazen ne kadar zorlasanız da vaka kördüğüm oluyor, yani zor çözülüyor.
Okumaya merakı olanlar, hele de dedektif romanlarını elinden düşürmeyenler, aynı zamanda uzun saatler çalışmayı sevenler için bu bölümü tavsiye ederim. Özellikle sürekli yenilenen rehberler, sınıflamalar, değerlendirme parametreleri ve çok geniş literatür arşivine sahip olduğu için çok okumayı sevmek bir avantajdan bir çok gerekliliktir. Kendinizi her zaman güncel tutmak zorundasınız.
Cerrahi sevenler için; patoloji bilim dalı, cerrahi bilimler içerisindedir. Tıbbi patoloji uzmanlarının elinde de bistüri var. Günde ortalama birkaç saat makroskobik değerlendirme ve diseksiyon, bunun yanında saatlerce de mikroskobik değerlendirme ve araştırma yapıyorlar.
Son sözler: Patoloji bilim dalı, tanı ve tedavide kritik öneme sahip olması açısından birçok bilim dalı arasında KÖPRÜ görevi görmektedir.
Tüm tıbbi patoloji uzmanı arkadaşlarımız her şartlarda tüm paydaşlarla yakın dayanışma içerisinde çalışmaktadır.
33 yorumlar
Tebrikler sayın hocam ?
teşekkür ederim
Çok güzel özetlemişsiniz, ellerinize sağlık…
teşekkürler.
Bu kadar kısa ve öz anlatilabilrdi
Teşekkürler
Hocam çok güzel ifade etmişsiniz tebrik ediyorum.????
Çok teşekkürler.
Hocam çok güzel bir yazı olmuş, çok tebrik ediyorum?
Teşekkürler. Her ay güncel konularla ilgili yazmaya çalışacağım. Güzel olur umarım.
Çok güzel olur, severek takipteyiz hocam?
Elinize sağlık Hocam.Akıcı, açıklayıcı öz bir anlatım olmuş.Tebrikler…
teşekkür ederim.
Ellerinize Sağlık Havva Hocam çok haklısınız
Ben de kendimi bazı vakalarda Sherlock Holmes gibi hissederim çok zevklidir patoloji
Ellerinize Sağlık Havva Hocam çok haklısınız
Ben de kendimi bazı vakalarda Sherlock Holmes gibi hissederim çok zevklidir patoloji
Evet, çözdüm fikri güzel oluyor.
Ne güzel anlatmışsın Havva’cığım. Eminim TUS sonrası patolojiyi seçmeyi düşünen meslektaşlarımızdan da bu yazıdan çok yararlanacaklardır.?
Teşekkür ederim Aysun hocam. Katkı sağlayabilmişsem ne mutlu bana.
Hocam ellerinize, emeğinize sağlık. Çok anlaşılır ve öz anlatmışsınız. Her ne kadar bazen çok zorlansakta dedektiflik yapmak en güzel tarafı.
Teşekkür ederim.Beğenildiğine sevindim.
Hocam elinize sağlık.Çok güzel bir yazı olmuş???
teşekkür ederim.
Kaleminize sağlık Hocam. Patoloji, gelişime ve araştırmalara son derece açık bir bilim dalı. Eminim yazınız genç arkadaşlarımıza yön verecek. Saygılar.
Teşekkürler.
Elinize sağlık hocam, yazılarınızın devamını ve patolojiye yakın branşlar hakkındaki düşüncelerinizin olduğu yazılarınızı da görmek isteriz ?♀️
teşekkür ederim.
Hocam kaleminize sağlık, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
teşekkür ederim.
TEBRİK VE TEŞEKKÜRLER HAVVA HOCAM!
Her şeyi çok güzel ifade etmişsiniz. İnşaallah her branştan tüm meslektaşlarımız da kendilerine düşen hisselerini almışlardır. Tıp için bu kadar önemli olan branşımızı köprü benzetmesi ile açıklamanız çok güzel. Hedefe giden yolda engelleri aşmak için köprünün etkisi yadsınamaz. Ama maalesef gerek görevli olduğum kurumda gerekse diğer platformlarda bu durum göz ardı ediliyor. Sıradan bir vaka Patoloji uzmanının koymuş olduğu tanı sayesinde ete kemiğe bürünüp anlam kazanırken, meslektaşlarımızın çoğu yaptıkları tıbbi yayınlarda patoloğu görmezden gelip yayın dışı bırakma gayreti içerisindeler. Başka insanların hekimlerinin değerini bilmediği argümanını söyleyip duran meslektaşlarımız kendilerinin aklının ucundan bile geçmeyen bir tanıyı koyan patoloğun tanısına güvenmeyip konsültasyonlarla ikna olduktan sonra ilk tanıyı koyan patoloğun isminin geçmediği yayınları yapmakta bir beis görmemektedirler. O zaman biz başkalarından nasıl saygı bekleyebiliriz? Ben kendi hastanemde ve görevli olduğum TUEK toplantılarında her zaman başarılı olmasam da bunun mücadelesini veriyorum. Tüm meslektaşlarımın da bunun mücadelesini vermesini talep ediyorum. Havva hocam yazınız için tekrar teşekkürler. Yazı uzun oldu, herkesin affını talep ederim. Selamlarımla.
Doç. Dr. Yaşar ÜNLÜ, Konya EAH Patoloji Bölümü
Katkılarınız için çok teşekkürler Yaşar hocam.
patolojilerle ugraşacak olan araştırmacılara çok güzel özetlemişsin.Sabırla yeni çalışmalara takip etmeleri tanı yöntemlerini geliştirmelerini yani ” iğneyle kuyu kazmaları” ögütlüyorsunuz.Hatalı bir tanı vermeniz hastanın geri dönülmez olumsuzluklar doguracağını unutmamalısınız.Tebrikler Yaşar Hoca
Teşekkür ederim hocam, katkılarınız için.
patoloji anabilimdalı tıbbın temelidir…patoloji olmadan tıp olmaz.