Türkiye’de meme, kolorektal ve serviks kanserleri taramaları ” Aile Sağlığı Merkezleri” (ASM) tarafından KETEM den randevu almak suretiyle yapılmaktadır. Bu sistemle aile hekimleri, hedef nüfuslarındaki kişileri kanser taramasına davet etmektedirler.
“Hastaların ekseriyet-i azimesi anlatılanları hiç dinlemeden” öncelikle ASM nin bu süreçler için randevu bulmakta çaresiz olduğunu ifade ederek bin bir dil dökerek kendilerini ikna etmeyen çalışan aile hekimlerini ve hemşireleri işlevsiz hale getirmektedirler. Onları şikayet etmektedirler.
Aile hekimlerinin görevi zaten sadece “raporlu ilaçları bol bol yazmak veya özelde yazdırdığımız reçeteleri SGK reçete etmek “şeklinde düşünen hastalar kesinlikle mamografi ve serviks kanseri araştırmalarına yanaşmamaktadırlar.
Taramayı kabul edenlere taramanın yapılabileceği merkezler hakkında bilgi verilip, randevuları oluşturulmaya çalışıldığında ise KETEM ler hep dolu gözükmektedirler.
KETEM anacak 3-4 haftalık süreç için çok az randevu açabilmektedirler. Örneğin 20 mayısta KETEM ‘e gitmeyi kabul eden bir hasta için anacak 20 Hazirana kadar randevular açıktır ve hep doludur. Daha sonrası için ise yaz kış randevu oluşturmak adeta çok zordur.
Ayrıca KETEM’e gitmeyi kabul eden hastalar kendilerine ilçe sağlıktan araç sağlanması gerektiğini öne sürerek gitmemekte de ayak diremektedirler.
Aile Hekimlerinin yukarıda sayılan işlemi yapmaları gerek KETEM gerekse sürece katılmak istemeyen hastalar aracılığı ile olumsuz etkilendiğinde ise gene aile hekimlerinin gelirlerinde kesinti oluşmaktadır. Özellikle eğitim ve araştırma hastanelerini isteyen hastalar aile hekimin onları kanserden koruma konusunda gerekli süreçlerini bilemeyerek olumsuz etkilemektedirler. Hatta hastalar çok isteyerek gittikleri eğitim ve araştırma hastanelerindeki hekim meslektaşlarımız tarafından gene “mamografi çektirmeleri ” için KETEM randevusu alamaya Aile sağlığı merkezlerine yönlendirilmektedirler. Bu takdirde randevuların dolu olduğunu hastalara anlatmak son derece zorlaşmaktadır.
KETEM sadece bir kaç haftalık randevu listesi açarak İstanbul gibi büyük bir megapole nasıl cevap verebilecektir. Madem cevap vermekte yetersiz kalmaktadır bu takdirde neden aile hekimlerinin performansı kesintiye uğramaktadır.
Hasta mağdur ve aile hekimi daha da mağdur.