“…Düşüncemdir tek sermayem
Alan yoktur, satamadım
Suları ıslatamadım”
Abdurrahim Karakoç
İlk kitabım olan, BENİM YOLUM – Tababet San’atının İcrası İle Geçen 35 Yıl, Aralık 2021’de, “Gözden Geçirilmiş ve İlaveli 2.Baskı”sı da Eylül 2023’te Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık’tan yayınlanmıştı.Bu kitapta, “Bir tıp öğrencisi ve doktoru olarak, 40 yılıaşkın meslek hayatımdaki, başta hekim-hekim, hekim-hemşire, hekim-hasta, hekim-hasta yakını, hekim-idareci ilişkileri olmak üzereanılarımı ve görüşlerimi paylaşmaya çalışmıştım. Kitapta ayrıcadört adet denemem ve yirmi altı adet başka hekim anı kitaplarınadair kısa notlarım da yer almıştı.” (1)
Meslek harici ilk yazım ise, Eylül & Ekim 1994 tarihli İktibas dergisinde yayımlanan bir kitap tanıtımı, daha doğrusu kitabın birebir geniş bir özeti idi. (2) Yine aynı derginin Ocak 1996 “Ercümend Özkan Özel Sayısı”nda iki yazım daha yayımlandı. (3,4)Düzenli bir şekilde yazmaya başlamam ise, üniversitede öğretim üyesi iken oldu. Bunun öyküsünü ilk kitabımın ön sözünde anlatmıştım.(1)
Van’da çıkan Şark Yıldızı isimli yerel günlük gazetede bir yıla yakın süre ‘Tefekkür’ isimli köşede “Selçuk Yalçın” imzasıyla muhtelif konularda haftalık yazılar yazdım (Mart 2001 tarihinden itibaren tam bir yıl sürdü, toplam 30 yazı). Daha sonra İktibas dergisinde “Arif Kaya” mahlasıyla aylık yazılar yazmaya başladım (Kasım 2001, 19. cilt, 275. sayıdan başlayarak). Bilahare internetin daha ön plana çıkmasıyla “www.iktibasdergisi.com”da yazılarıma devam ettim (Mart 2010’da ‘Merhaba’ diyerek). Ta ki, Mayıs 2012’de adımın ve yazılarımın tümünün siteden haber bile verilmeden, ne oluyor demeye kalmadan ve bir teşekkür bile edilmeden bir anda kaldırılmasına kadar. O günden sonra da “Onuncu Köy” adıyla bir blog oluşturup Mayıs 2013’ten itibaren yazılarımı yayınlayıp paylaşmaya çalıştım, çalışıyorum. (5) Ayrıca Ağustos 2020’den itibaren “Akademik Akıl” sitesinde de yazıyorum. (6)
Gazetedeki ilk yazımdaki iki paragrafı önemine binaen burada alıntılamak istiyorum.
“Köşe yazarı demek, yazdığı konularda en geniş birikime, en isabetli görüşlere sahip olan kişi demek değildir. Kaldı ki bir kişinin bırakın yazdığı birçok konuda, bir konuda bile en yetkin, en tutarlı tespitleri bulunmayabilir. Köşe yazıları sadece yazarın ele aldığı konularda taşıdığı fikirlerin bir dışavurumu, sergilenmesi ve o yazıyı okuyanlara sunumudur. Okur o yazıdaki fikirlerin hepsini veya bir kısmını alır. Kişinin bilgi seviyesi hangi ölçüde olursa olsun yalnızca öğrenen veya yalnızca öğreten konumda olması genellikle mümkün değildir. Çünkü akıl sadece bize verilmemiştir ve aynı zamanda her bilenden daha fazla bir bilen muhakkak vardır. Mutlak anlamda bilen (ilim sahibi, âlim) yalnızca Allah’tır. Bu sebeplerle bir yandan bildiklerimizi, düşündüklerimizi diğer insanlara aktarırken, bir yandan da bilmediklerimizi öğrenmenin yolunun da açık tutulması gerektiği gün gibi aşikârdır. Ki bunun da en sağlıklı yolu okumaktır, tartışmaktır” (Başlarken, Şark Yıldızı, 14.03.2001)
Bazı konularda hazırlıklarım olsa da çoğu zaman içimden geldiği gibi, doğaçlama yazmayı seviyorum. Bu yüzden olsa gerek, çok değişik formatta yazılarım oldu. [İki Dost / Kardeşime Mektuplar / Beyin Fırtınası / Fazla Söze Ne Hacet, Her Şey Açık ve Net / Gülümsetirken Düşün-dürten Haber-Yorumlar gibi]
Yazılarımın düşünsel içeriği zengin olsun diye uğraşırken, duygu yönünü de ihmal etmedim. Bir yandan günceli yakalamaya çalışırken, diğer yandan zaman zaman gündemden farklı konularda yazılar yazdım.
Gazete köşe yazıları, dergi yazıları, internet sitelerinde yazılar, blog yazıları derken bugünlere geldim. “Onuncu Köy” adlı bloğumdaki ilk yazımda (2013 başları) demiştim ki; “…Bakarsınız bir gün belki de bu yazılar kitap cesametine erişir, daha kalıcı olan kitaplaşma imkânına kavuşur, ya nasip”. (7) Nasip bugüne imiş.
Kitabın ismi konusunda da çok düşündüm. İlk aklıma gelenler blogumun da ismi olan “Onuncu Köy”, “Okuyucusunu Arayan Yazılar” ve “Fikir Dünyamda Biriktirdiklerim” oldu. Daha sonra aklıma gelen “Anadolu İrfan’ı” ve “İrfan’ın Penceresi’nden” isimleri de dâhil, hepsinden çeşitli gerekçelerle vazgeçtim. Önceki kitabımın isminde olduğu gibi başka kitaplarla isim benzerliği olsun istemedim; kültürümüze ait, sade ve mütevazı bir isim olsun istedim. Çocuklarım küçükken onlara uykuya dalmadan önce Heybe isimli bir kitaptan masallar okurdum. Ayrıca rahmetli dedemin köyden gelirken heybesini sırtlayıp köyde yetiştirdiklerinden bize bir şeyler getirdiğini hayal meyal hatırlıyorum. Ben de bu ikinci kitabımda, ilk yazımdan bu yana geçen otuz yıl içinde kaleme alıp heybemde biriktirdiklerimden seçtiklerimi güncelleyip yeni yazılar da ekleyerek sizlerle paylaşmak istedim.
Ön ve arka kapak dışında kitaba görsel bir materyal koymadım. Dileyen ve isteyen Onuncu Köy sitesinden kitabımın görsellerine erişebilir. (8)
Yazılarımda varsa –ki mutlaka vardır– eksik, hatalı, yanlış fikir ve ifadeler bana aittir. Hoş görmenizi istirham ediyor, mümkünse yüz yüze, telefonla, e-posta ya da başka herhangi bir şekilde iletmenizi istirham ediyorum. Bana akıl verip aklımın ürünü olan bu kitaptaki fikirlerimi başka akıllarla paylaşmamı sağlayan Mevla’ya şükrediyor ve sizi kitapla baş başa bırakıyorum.
Mayıs 2025, İstanbul / İrfan Yalçınkaya
NOT: Mesleki anı ve düşüncelerimi içeren ilk kitabım “Benim Yolum”dan üç buçuk yıl sonra paramedikal konularda otuz yıllık yazılarımdan, çalışmalarımdan seçkilerin yer aldığı ikinci ve yeni kitabım altı aylık bir uğraşın sonunda kitapyurdu sitesinde yerini aldı. Kitap 640 sayfa olup yine Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık (KDY) yoluyla yayınlandı. Kitabı, ilgili sitede kitap kapağının altındaki ‘iç sayfalara gözat’ butonuna tıklayıp inceleyebilirsiniz. Okumak amacıyla sipariş vermek isteyenler için kitap satış linkini altta veriyorum. Kitap sitede mevcut değil gibi görünse de sakın yanılmayın, kitap bir tane bile olsa siparişe göre basılıp gönderilmektedir. Okumak ya da sevdiklerinize hediye etmek isteyenler, kitabı sadece bu siteden sipariş edip ayrıca kargo zahmetine girmeden temin edebilmekte ve/veya göndertebilmektedirler. Ben üzerime düşeni yaptım, emek verdim, masrafları üstlendim, ayrıca diğer kitabım gibi hemen %25 indirim yaptım. Okur olarak siz de kitabıma teveccüh gösterir, alır okur, hediye eder ve çevrenizde, sosyal medyanızda tanıtımına yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler ve iyi okumalar.
https://www.kitapyurdu.com/kitap/heybemden-seckiler/720346.html
Kaynaklar:
- https://www.kitapyurdu.com/kitap/benim-yolum/602498.html&filter_name=benim+yolum
- Bir Kitap/tan Alıntılar, Arif Kaya, İktibas Dergisi, 12. Cilt, 189&190. Sayı, Eylül&Ekim 1994, Sh. 53-57 https://arifkaya06.blogspot.com/2014/02/bir-kitaptan-alintilar_27.html
Ercümend Özkan’ın Kaleminden “İktibas” Dergisi, Arif Kaya,İktibas Dergisi, 14. Cilt, 205. Sayı, Ocak 1996, Sh. 62-66, https://katalog.idp.org.tr/sayilar/12266/14-cilt-205-sayi
- Bir “Allah (c.c) Dostu”nu Uğurlarken, Arif Kaya, İktibas Dergisi,14. Cilt, 205. Sayı, Ocak 1996, Sh.94, https://katalog.idp.org.tr/sayilar/12266/14-cilt-205-sayi
- Onuncu Köy, Arif Kaya, http://arifkaya06.blogspot.com/
- Akademik Akıl, Prof. Dr. İrfan Yalçınkaya, https://www.akademikakil.com/author/irfanyalcinkaya/
- Yazarlık Hikâyem, Arif Kaya, 29.08.2013, https://arifkaya06.blogspot.com/2013/08/yazarlik-hikayem.html
- https://arifkaya06.blogspot.com/2025/04/heybemden-seckiler-kitabimin-gorselleri.html
2 yorum
Tebrik ederim İrfan, yazarlık sürecinde yolun daima açık olsun.
Tebrikler..